Reservation Form
Preparing time
Preparing time
120 Minutes
Cooking time
Cooking time
40 Minutes
POrtions
POrtions
10 Persons
Ingredients
Sărmăluțe-n foi de varză

Începem alegând pulpa de porc, să fie decorată cu fire de grăsime. Lângă ea, aduceţi carnea de vită, pulpă sau sortimentul denumit în galantare “carne vită-lucru”, mărarul şi ceapa, neapărat bogată şi călită deja. Amestecaţi şi tocaţi totul, apoi amestecaţi din nou, dar de data asta faceţi loc pentru orezul spălat în prealabil, căci ţinuta e obligatorie la sarmalizare, şi o parte din pasta de tomate. Amestecaţi cu… responsabilitate, adăugând sare, piper, să iasă sarmale bine dozate şi perfect echilibrate.

Concentraţi-vă în continuare la trierea foilor de varză. Mai întâi alegeţi frunzele care pot fi gazde rulate pentru circa 40 de grame de tocătură, iar celelalte foi le tăiaţi fideluţă. Lansaţi acum Operaţiunea RULARE, având grijă să nu cedaţi dacă oboseala vă dă târcoale. La final, cu toate sarmalele-n faţă, alegeţi oala care le poate primi pe toate, plus varza tocată şi ciolanul. Dacă oala e un vas de lut, sarmalele, dar şi mesenii, vor avea un motiv în plus de bucurie. În farfurie!

Dar până atunci, formaţi pe fundul vasului un pat din varză tocată, iar pe el aşezaţi în rânduri circulare sarmale. În centrul acestui model solar aşezaţi ciolanul, presărând peste sarmale varză tocată, rondele din roşii şi mărarul verde. Continuaţi apoi cu alt strat de sarmale, altă ploaie de varză, rondele din roşii, mărar, până toate sunt în oală, alături de o promisiune plină de gust. E momentul să adăugaţi un Liaison, adică lichidul de “legătură” realizat prin dizolvarea restului de pastă de tomate în apă, apoi puneţi oala pe foc domol şi ascundeţi-o sub un capac. Înarmaţi-vă cu răbdare şi aşteptaţi cu încredere şi speranţă cel puţin 2 ore la capătul cărora veţi putea aşeza pe masă sarmale. Sarmalele Voastre.

P.S. Ardeiul iute murat, poate şi mămăliguţa, sunt ca o pereche de cercei pentru o fată frumoasă şi fără ei. Dar ciolanul, ori costiţa, cârnăciorii, sau altă afumătură ce a împărţit oala cu sarmalele, odată aşezate în farfurie sunt ca Bijuteriile Coroanei şi aduc sarmalelor omagiul pofticioşilor autohtoni.

 

Poftă bună!

Quick navigation

Sergiana schedule News Cooking with Sergiana